Kredittkort kan være både en glede og en forbannelse. En glede hvis du bruker det riktig, en forbannelse hvis du får økonomiske problemer som følge av uvettig bruk.

Personlig økonomi er et veldig interessant tema som man kan lære mye av hvis man bruker litt tid på det, og nettopp det anbefaler vi på det sterkeste at du gjør. Vi skal gjøre alt som står i vår makt for å gjøre de forskjellige temaene så lettleste og forståelige som mulig, slik at du kan dra best mulig nytte av det. I denne artikkelen er det altså kredittkortet vi skal gå nærmere inn på og vi skal forklare deg litt hvordan disse kortene fungerer og hvordan man bruker de på best mulig måte.

Det er ingen hokus pokus når det kommer til kredittkort, så du trenger ikke å være engstelig i det hele tatt!

Hva er egentlig et kredittkort og hvordan får man tak i ett?

Et kredittkort kan man få tak i på en rekke måter, og deriblant kan du få hjelp til å finne en god fremgangsmåte ved å følge linken vi har lagt til her.

Kredittkort fordeler og ulemper

Et kredittkort kan være både din beste venn og din verste fiende.

Normalt sett så vil man få et tilbud om et kredittkort når man åpner en konto i en ny bank, eller man kan rett og slett kontakte banken og legge inn en søknad. Du er slett ikke sikret å få et kort selv om du søker og banken vil naturligvis kjøre en kredittsjekk på deg for å se om du er kredittverdig, som det så pent heter.

Mange banker tilbyr allikevel et kredittkort for å gjøre deg til plusskunde, totalkunde, litt etter hva bankene kaller det, slik at du for eksempel kan få et så lavt boliglån som mulig.

Men nok om det: et kredittkort er et kort som inneholder et gitt tilgjengelig beløp som du kan bruke. På en måte kan man si at man låner penger når man bruker penger og at disse pengene naturligvis må betales tilbake. Når man bruker kortet handler man derfor på kreditt og det må man være klar over. Det kan være fristene å bruke maksbeløpet man har tilgjengelig, men da må man selvsagt være bevisst på at pengene skal betales tilbake.

Kort fortalt: du søker i en bank om å få et kredittkort, du får en godkjenning eller et avslag, du tildeles en maksimal kredittgrense (altså hvor mye du kan bruke) og når du bruker penger av rammen som er tilgjengelig så må man betale tilbake.

Rentefritt lån – hvis du betaler tilbake i tide!

I starten nevnte vi at et kredittkort kan være en glede å bruke hvis man gjør det riktig, og faktisk er det slik at om du bruker av kreditten din og betaler raskt tilbake så er faktisk ‘lånet’ ditt rentefritt! Alle kredittkort har en rentefri periode og hvor lang denne er vil variere fra kort til kort, men vi snakker som regel om 45-50 dager. Hvis du for eksempel har brukt 10.000 kroner og betaler alt tilbake innen den oppgitte rentefrie perioden har lånet av penger vært gratis.

Dette er naturligvis gunstig men krever at du har kontroll og system på din egen pengebruk og at du unngår å vente for lenge med tilbakebetalingen. Har du brukt en forholdsvis stor sum på ditt kredittkort og rentene begynner å løpe skal du være klar over at det kan bli dyrt – rentene er nemlig ofte meget høye, og da snakker vi godt over 20%.

Andre fordeler med kredittkort

At bruken av en kredittkort kan være et rentefritt lån er ikke den eneste fordelen som slike kort kan skilte med, og litt avhengig av hvilket kort det dreier seg om så kan det være andre ting som gjør at det å bruke kortet kan være fordelaktig. De aller fleste kortene har for eksempel en reiseforsikring inkludert, og det innebærer at om du automatiske får en reiseforsikring om du betaler mer enn 50% av reisen med kredittkortet.

Et annet moment er at det er veldig trygt å bruke kortet hvis du for eksempel kjøper varer og tjenester og du ikke mottar det du har betalt for. Bruken av slike kort er omfattet av et strengt lovverk og som kunde står du meget sterkt i saker hvor selger ikke har oppfylt sine forpliktelser. Har du for eksempel bestilt noe hvor du må betale på forhånd kan det være smart å betale med kredittkortet, for du kan jo faktisk risikere at varen ikke blir levert eller ikke svarer til forventningene. Hvis du da ikke får pengene refundert eller avslag i prisen kan du ta saken til banken din (som har utstedt kortet) og kreve pengene tilbakebetalt. Banken vil da slette denne gjelden på kortet ditt, og deretter vil det faktisk være bankens jobb å drive inn pengene – og ikke deg.

Det er også andre fordeler med kortet:
* pengene som brukes trekkes ikke direkte fra din personlige bankkonto
* du har tid til å sjekke transaksjonene for å undersøke om det har blitt trukket penger som ikke skulle vært det
* blir du svindlet eller det trekkes penger som du ikke har godkjent så har kredittkortselskapet ansvaret

Les mer om fordelene ved å bruke kredittkort på nettsidene til Forbrukerrådet.

Fordelsprogrammer

American Express Platinum kredittkort fordeler

Det kan være mange fordeler ved å benytte seg av et kredittkort.


Noen av kredittkortene som finnes ute på markedet har fordelsprogrammer som innehaveren kan dra nytte av og et eksempel på et par slike kan være SAS Eurobonus American Express eller Shell Mastercard. Sistnevnte kort gir deg rabatt på drivstoff hvis du bruker kortet til å bestille og det betyr at du kan spare nokså mye penger på dette – så lenge du betaler tilbake før den rentefrie perioden er over.

Når det gjelder førstnevnte kort så samler du inn poeng hver gang du bruker kortet og disse poengene kan du for eksempel bruke til å bestille flyreiser med, og bruker du kortet konsekvent i stedet for ditt eget bankkort er det ikke tvil om at du kan tjene mange poeng. Har du en kostbar ferie som skal bestilles? Da bruker du et slikt kort for å tjene poeng! I tillegg vil American Express-kortet for eksempel gi deg tilgang til lounger på flyplasser i hele Europa hvor det er tilgang til gratis mat og drikke – og vi vet jo alle hva det koster for to personer å spise på en flyplass.

Vettig bruk av kredittkortet kan utvilsomt gi deg mange fordeler men krever at du har kontroll på bruken. Mange bruker konsekvent kredittkortet sitt til å betale for alt de kjøper og rører ikke bankkontoen sin før kredittkortregningen skal gjøres opp – bortsett fra å betale regninger. Dette kan være spesielt smart i de tilfeller hvor det er bonuser å hente på kortene.