Lån uten sikkerhet er et populært produkt i Norge i dag og kan sies å være motsatsen til det tradisjonelle lånet man får i banken hvor man er nødt til å stille eiendeler/eiendom i pant for å kunne motta pengene.

Forenklet fortalt finnes det to typer lån i Norge i dag og det er lån med og uten sikkerhet. Hva er egentlig sikkerhet og hvordan skaffer man seg et lån hvor man ikke behøver å stille en slik sikkerhet? Dette skal vi se nærmere på i denne artikkelen, og som vanlig skal vi forsøke å forklare det til deg så enkelt som mulig. Hvis du er på utkikk etter et lån uten sikkerhet bør du vite at det finnes nettjenester som hjelper deg med å finne det billigste alternativet og som vil være meget tidsbesparende for deg.

Sikkerhetsbegrepet

Lån uten sikkerhet

Lån: med eller uten sikkerhet?


Begrepet ‘sikkerhet’ er i denne sammenhengen selve nøkkelen til å forstå hva et lån uten sikkerhet er. Når det gjelder lån så er det som sagt grovt forklart to typer som gjelder: med og uten sikkerhet. Vi starter med å forklare hva ‘sikkerhet’ i denne sammenhengen innebærer og det er langt i fra så komplisert som mange kanskje tror det er.

Det er banken som er nøkkelen her, og vi skal eksemplifisere dette ved å enkelt forklare hva som skjer når du skal kjøpe en bolig ved hjelp av et lån. Et hus vil være taksert til en viss verdi og du går derfor i banken for å be om et lån på denne størrelsen. Hvis banken eller finner det forsvarlig å låne ut penger til deg på bakgrunn av din personlige økonomiske tilstand, så er mye i boks. Et lån på for eksempel 3 millioner kroner er naturligvis mye penger og banken vil derfor minimere sin risiko for å tape penger. Det betyr kort og godt at de vil ha sikkerhet for pengene de låner ut til deg, og denne sikkerheten skaffer de seg ved å ta pant i boligen du skal kjøpe.

Pant! Enda et vrient begrep! Neida, det er ikke så ille som det høres ut. Det betyr kort og godt at om du misligholder boliglånet ditt, altså at du ikke betaler tilbake pengene du har lånt, så har banken rett til å tvangsselge boligen din for å dekke inn pengene sine. Verre enn dette er det ikke.

Hva med et usikret lån?

Et lån uten sikkerhet blir derfor nå enkelt å forstå hva er: det er rett og slett et lån du kan søke om hvor du ikke behøver å stille sikkerhet/pant overfor banken. Et typisk lån som dette kan for eksempel være et forbrukslån, og som vi vet så er dette lån som i dag er umåtelig populære og faktisk er det slik at nordmenn har over 90 millioner kroner i slik gjeld.

Det finnes mange banker som tilbyr slike lån i dag, men man skal tenke seg nøye om får man søker om et slik. Et lån er et lån, og pengene skal naturligvis betales tilbake.

Høy rente forbrukslån lån uten sikkerhet

Husk på at renten på lån uten sikkerhet kan bli tung å bære!

Høy vs. lav rente

Utover dette med pant/sikkerhet; hva er egentlig hovedforskjellen på disse to lånene? Jo, mangelen på sikkerhet kontra det å ha sikkerhet betyr at bankene opererer med to forskjellige rentenivåer og da skjønner du sikkerhet hvordan det fungerer. Et lån med sikkerhet har betydelig lavere rente enn et lån uten sikkerhet. Naturligvis. Når en bank gir ut et lån hvor den ikke har sikkerhet tar den samtidig en betydelig større risiko enn i motsatt fall. Banken vil derfor ‘sikre’ seg så godt som mulig mot denne risikoen og tar derfor en høyere rente – og vi snakker da om alt fra 7 prosent til 30 prosent. I tillegg gjør disse bankene det også svært profitabelt å tilby slike lån, så det er nok utvilsomt verdt risikoen.

Et bank som gir ut et lån med sikkerhet vil på den andre siden ha sikret pengene sine og kan dermed tilby kunden en langt lavere rente.

Fordeler? Ulemper?

Et lån uten sikkerhet har jo så klart sine soleklare ulemper og det er jo selvsagt først og fremst den høye renten som gjør et slikt lån ufordelaktig. Man må betale tilbake betydelig mye mer enn hva man normalt sett ville gjort med et sikret lån. Når det er sagt så er det jo unektelig slik at det ikke er alle som har muligheten til å stille sikkerhet for et lån, og som dermed har forbrukslånet som eneste mulighet når det gjelder å skaffe seg frisk kapital. Slike lån kan og bør derfor ikke fjernes fra markedet, og det har det da heller ikke vært snakk om.

Vi ser at det finnes mange tilfeller hvor nordmenn setter seg i nesten uløselig økonomiske situasjon på grunn av lån som dette og det har derfor vært stor debatt om temaet i mediene i løpet av de siste årene. Det er vel en kjennsgjerning at bankene har hatt begrensede muligheter til å undersøke hver enkelt søkers nåværende totale gjeldssituasjon og at man derfor sannsynligvis har gitt ut lån til personer som ikke burde hatt det. Dette er noe som er i endring nå og det snakkes om et nasjonalt gjeldsregister hvor man til enhver tid har muligheten til å sjekke hvor mye gjeld en søker har.

Man har også kommet frem til at det skal legges klare begrensninger i markedsføringen på lån som dette, og det vil nok sannsynligvis gjøre situasjonen noe bedre.

En annen fordel med slike lån er at man kan få rask tilgang til kapital ettersom kravet om sikkerhet ikke er tilstede og dette betyr faktisk at man kan ha pengene på konto i løpet av 24 timer – noe som er meget raskt. Noen vil si at dette er en ulempe, men det vil naturligvis være forskjellig fra situasjon til situasjon.