Refinansiering er et begrep som mange grøsser når de hører, for hva er det egentlig dette ordet skjuler? Jo, det er flere ting men det er langt i fra så komplisert som du kanskje måtte tro.

Som sagt så er vår misjon å gjøre ting så enkelt som mulig her på siden og vi har sagt at det skal dreie seg om de mange aspektene som har med personlig økonomi å gjøre. Vi skal i denne artikkelen derfor se nærmere på hva refinansiering er og hvordan det kan lette økonomien din.

Det kan være flere mål med å gjennomføre en refinansiering og grovt sett kan vi si at det dreier seg om å gjøre den økonomiske hverdagen lettere eller å frigjøre kapital.

Refinansiering av kredittkortgjeld

Nå har vi rett og slett skrevet ‘kredittkortgjeld’ for å gi deg et eksempel å forholde seg til, og dette dreier seg altså om å gjøre hverdagen sin lettere. Det er alltid enklere å forstå når man bruker et eksempel, og kredittkortgjeld er i tillegg et høyaktuelt tema i dagens Norge.

Refinansiering av kredittkortgjeld

Refinansiering av kredittkortgjeld kan være smart om du har høy gjeld og mange kort.

Stor og dyr gjeld kan knekke en privatøkonomi som en tørr kvist og det handler derfor om å beskytte seg så godt som mulig mot slike kostnader. Har man først havnet i uføret er det derfor viktig å ta noen avgjørende grep før det er for sent å redde stumpene.

Ok: la oss tenke oss at du har en samlet kredittkortgjeld på flere kort på til sammen 150.000 kroner – noe som ikke er så usannsynlig at mange har. Kostnaden på slik gjeld er naturligvis høy all den tid man har høy rente på disse kortene. Husk også på at det kommer gebyrer på hver faktura og dette er også et element som må tas med.

En løsning på dette problemet kan altså være å refinansiere kredittkortgjelden, og dette kan man gjøre ved å kontakte en lånemegler. STK Finans er en av mange aktører ute på markedet som driver med slik refinansiering, og det kan være veldig gunstig å kontakte dem for hjelp og for å gjøre prosessen enklere.

Det man kan gjøre er å søke om refinansiering av gjeld, og det som da vil skje er at man for eksempel kan søke om et forbrukslån, i dette tilfellet på 150.000 kroner, slik at man kan betale inn gjelden med dette beløpet. Dette har flere fordeler, selv om det er et forbrukslån, og for det første så samler man gjelden i en post. Man får i tillegg etter all sannsynlighet en betydelig lavere rente og slipper derfor billigere unna. Man vil også få færre gebyrer å hanskes med og over noen år blir dette for betydelige beløp. Og sist av alt får man en klar og tydelig nedbetalingsplan som monner. Som kjent er det kun minimumsbeløpene som står oppført på fakturaene til kredittkortselskapene og betaler man kun disse beløpene blir man i praksis aldri ferdig.

Dette er en enkel form for refinansiering og noe alle kan gjøre. Alternativet er å kontakte banken og eventuelt få hjelp der, og da kan man for eksempel refinansiere boliglånet og bake gjelden inn der – noe mange da også gjør. Men for de som ikke har muligheten til dette så vil nevnte eksempel være en grei løsning, og da ikke minst for privatøkonomien.

Du kan lese mer i denne artikkelen om hvor mye man kan spare ved en refinansiering.

Frigjøring av kapital til oppussing

Når det kommer til refinansiering for frigjøring av kapital, så bruker vi i dette tilfellet et oppussingseksempel. Dette er veldig vanlig å gjøre i Norge i dag, og det er ingen tvil om at dette kan være veldig gunstig. Nordmenn har verdensrekord i oppussing og vi legger utvilsomt mye penger og arbeid ned i våre boliger. De færreste har råd til å ta disse beløpene rett fra kontoen sin og en løsning kan da være å refinansiere boliglånet. Vi skal videre forklare hvordan dette er mulig og hvordan man går frem.

Refinansiering oppussing

Refinansiering er smart hvis du trenger penger / kapital til oppussing.

Ok: du har planer om å pusse opp stue og kjøkken og har fått et pristilbud fra håndverker på 200.000 kroner. Du planlegger å finansiere dette gjennom boliglånet og må derfor gjennomføre en refinansiering. Det første du må gjøre er å kontakte en takstmann som vil komme å gi en verdivurdering av boligen din. Dette koster noen tusenlapper men må altså gjøres.

Når du har fått den ferske taksten avtaler du et møte med banken din for å få en vurdering. Banken vil da se på verdien av huset ditt og sammenligne det med hvor mye du har i lån i dag. Hvis du har betalt ned på lånet over 5-10 år så vil jo det si at du har kommet et stykke på vei. Etter all sannsynlighet vil også verdien på boligen din ha steget i takt med markedet. Det betyr at du sitter på et lån som er lavere enn verdien på huset ditt – og det er positivt for dine muligheter. I teorien kan banken da gi deg et nytt lån tilsvarende verdien på huset ditt og innfri det gamle lånet. Pengene som blir til overs er de pengene som du kan bruke til oppussing. Du har da frigjort kapital og de resterende pengene som er igjen etter innfrielsen av lånet vil banken overføre til din konto.

Hvis du for eksempel forlenger nedbetalingstiden på lånet ditt til det maksimale igjen vil du kunne utløse enda mer kapital. Som sagt er dette en populær måte å gjøre det på i dag og er en smart måte å kunne skaffe seg penger til å pusse opp. Det er essensielt at pengene går til dette formålet og at de ikke sløses bort på regninger, reiser og annet forbruksmateriell.

Avslutningsvis i kapittelet om oppussing så vil vi på det sterkeste advare om at du tar opp forbrukslån for å gjøre dette. Husk at et forbrukslån har høyere rente enn boliglånet og at et stort beløp brukt til oppussing vil bli kostbart å betale tilbake. Er det snakk om mindre beløp kan det naturligvis være en fordel å bruke et forbrukslån, men da snakker vi 20-30.000 kroners klassen. Du får rask behandling og du slipper blant annet å leie inn en takstmann. Her må man gjøre en vurdering, og hvis man tar opp et lån uten sikkerhet er det viktig at man betaler tilbake så raskt som mulig.