Det kribler godt i magen når man drar innom bilforretningen med det målet for øyet at man skal hente ut en ny bil, ikke sant? Jo, det er nok utvilsomt slik mange føler det, og vi skal i denne artikkelen se litt nærmere på hva du bør tenke på når du går til anskaffelse av ny doning på gården!

Tips til kjøp av bil

Det er mange ting å tenke på når du skal kjøpe deg bil.

som man må ta hensyn til når det gjelder innkjøp av bil, og som sagt skal vi ta en nærmere kikk på dette. Vi snakker om hvor lenge man skal beholde bilen, vi snakker finansiering, vi snakker om vedlikehold og mange flere ting.

Finansiering først

Før man skal ut på bilshopping må man naturligvis vite hva man har å rutte med, så det er ingen grunn til å stikke til Ferrari-butikken hvis du ikke har et budsjett til noe slikt, for å si det sånn. Du har jo selvsagt en rekke forskjellige valgmuligheter når det kommer til finansiering, og mens noen er trofaste mot sin faste bank velger andre å sondere markedet for å se hvor de kan finne et billig billån. Hva du velger å gjøre er jo naturligvis opp til deg, men vi mener bestemt at du ikke for gitt skal sokne til den faste banken din. Alle banker er glade i nye kunder og det kan derfor godt hende at du kan skaffe deg en bedre avtale i en annen bank. Ved å bruke en meglertjeneste sparer du deg for mesteparten av arbeidet i tillegg, og det koster uansett ingenting å sjekke.

Det viktigste er i alle fall at du finner en løsning som fungerer for deg, og da må du nesten bestemme deg for hva du skal gjøre.

Hvor lenge skal du ha nybilen?

I Norge er vi blant de aller beste i verden når det kommer til garanti på bil, og garantiperioden i Norge er i dag på 5 år for alle bilprodusenter. Dette betyr at veldig mange eksperter anbefaler nybileiere å holde på bilen i fem år eller til man har kjørt 1000.000 km – som også ofte fungerer som en garantigrense. Et hederlig unntak blant bilprodusentene er faktisk Kia, som med sine sju års garanti er helt i toppen og lederen i markedet.

Man snakker jo ofte om verditap når det gjelder kjøp av bil, og ved nybilkjøp mister bilen mest verdi i løpet av de to første årene av levetiden. Hvis man skal selge lønner det seg derfor å vente i minst tre år, men faktisk er det mange som hevder at du sitter igjen med mest penger hvis bilen er så mye som sju år gammel.

Vedlikehold av bil

Enkelt vedlikehold av bilen kan spare deg mye penger senere.

Vedlikehold er ekstremt viktig

Mens garantitiden løper er det slik at om det skulle oppstå noen problemer så er det leverandøren som er ansvarlig. Slike feil og problemer vet man jo av erfaring at kan være utrolig kostbare og det passer som kjent aldri godt når det kommer til vår personlige økonomi. Under garantitiden er jo fordelen naturligvis at bilholdet er så godt som fritt for bekymringer, og man slipper å tenke på hvor mye noe vil koste hvis det er et eller annet som ryker.

Imidlertid er det allikevel veldig smart for deg som bileier å passe på å vedlikeholde bilen din på generell basis også underveis i garantiperioden. Det er helt enkle ting som skal til, og en av disse er for eksempel å vaske bilen din på jevnlig basis og å for all del passe på å unngå bulker når du skal parkere bilen din. De aller fleste klarer å spasere noen meter ekstra når man skal handle mat, i stedet for å kline bilen rett utenfor inngangpartiet hvor sannsynligheten for skader på bilen er mye større.

Får du en bulk er det da bare å få den rettet ut. Vask bilen sin så ofte som du kan og poler den minst et par ganger i året. En understellsbehandling for å motvirke rustskader er også smart.

Planlegging og vedlikehold er sentralt

Det er en god grunn til at ekspertene er så ‘hissige’ på at du skal ta vare på bilen din og årsaken er enkel: du får den aller største kostnaden i ditt bilhold når du skal selge den, for husk at nybilene taper seg stort i verdi. Har du en bil som kan karakteriseres som attraktiv vil du tiltrekke deg flere potensielle kjøpere – og derfor skal du ta godt vare på den!

Det er også viktig å planlegge godt før du går til innkjøp av bilen, for her legges også mye av grunnlaget. Hva er det vi tenker på her? Jo, når du bestiller bilen skal du tenkte nøye over hvilken farge bilen skal ha både på interiøret og utenpå. Det er lurt å velge en farge som er nøytral og som de aller fleste kan like. Mange velger grått, hvitt eller svart når de skal ta beslutningen om farge, så noe i denne gaten er nok ikke uklokt.

Man har jo også ekstrautstyr å tenke på og også her må man gjøre noen viktige valg. Hvis man dropper det meste av ekstrautstyr så vil man kunne oppleve at bilen blir vanskelig å selge. Blir bilen vanskelig å selge vil det også bli vanskelig å få den prisen som du ønsker. På den andre siden, velger du for mye utstyr vil du ofte oppleve at du ikke får tilbake de pengene du la i det. Det kan lønne seg å gå for de prisgunstige og gode utstyrspakkene man ofte kan få tak i – noe man ofte ser reklameres for på TV.

Når det gjelder bilmodellen du har lyst til å kjøpe så er det lurt å se litt på hva som selges i Norge i dag, og da kan et tips være å holde seg til ett av de merkene som ligger på topp 10 innenfor de forskjellige segmentene (SUV, sedan, stasjonsvogn etc.). Her finner du en oversikt over de 20 mest solgte bilene i 2016 i Norge.

Det er heller ingen automatikk i at det er den rimeligste bilen å kjøpe som gir det billigste bilholdet over tid! Det er den totalt prisen av ditt bilhold som gjelder og ikke det du sparer der og da, og i det legger man at et valg man tar i starten fort kan bli dyrere når bilen skal selges. Velger du å ikke få xenon-lys installert når bilen kjøpes kan dette føre til at bilen blir mer uinteressant når den senere skal selges – og da enkelt og greit som en årsak til at de lysene ikke er på bilen. Da kan du fort tape 10.000 kroner ved å velge å spare 5.000 kroner i starten.

Ekstrautstyret er viktig!

Ekstrautstyr på bil

Ekstrautstyr er viktig – ikke spar penger på frontlyktene!


Vi har allerede snakket om viktigheten av å ha ekstrautstyr på nybilen du kjøper og som sagt kan dette være essensielt i det øyeblikket du skal selge den igjen. Det som da kan være smart er å forhandle om dette utstyret når prisen skal avtales. Det kan ofte være vanskelig å få bilen betydelig billigere, men det er som regel gode muligheter til å prute om ekstrautstyret. Du kan be om å få slikt utstyr inkludert i kjøpet eller å få det til en ‘røverpris’.

Dette kan for eksempel være ting som takfeste og skiboks, vinterhjul eller hengerfeste og slike ting. En salgstest før du skal selge bilen kan også være smart å ta ettersom du ta får tilstanden til kjøretøyet dokumenter på et papir. En lik test kan du ta hos NAF – og den finner du mer informasjon om her.

Under finner du en suveren film om hvordan man skal rengjøre bilen innvending, slik den var da man kjøpte den!