Mer vanlig med leasing

Privat leasing blir mer og mer vanlig i Norge, men hvordan fungerer det?

Det er ingen som helst tvil om at vi nordmenn er meget glade i å shoppe, og kanskje spesielt glade er vi i å shoppe bil! Spesielt er lysten stor til å kjøpe seg splitter nye biler, men som vi vet: dette er ingen billig sak i Norge i dag! Nye biler som holder god kvalitet koster ofte skjorta, og det er ikke uvanlig at man havner på alt fra 300.000 kroner til 1 million kroner. Sistnevne er jo i en meget høy standard, men det hindrer oss ikke i å ha lyst på dem for det!

Når man skal kjøpe seg en bil har man tre valg: det ene er tradisjonell finansiering gjennom egenkapital og lån fra banken – noe som er den aller vanligste løsningen i dag. Den andre metoden er naturligvis å cashe bilen ut kontant, men dette er det de færreste som har mulighet til å gjøre og noe som ofte tilfaller de som har en meget solid inntekt og som har muligheten til å legge av slike beløp.

Den siste muligheten er altså leasing og dette er noe som blir mer og mer vanlig blant privatpersoner i Norge i dag. I denne artikkelen skal vi se nærmere på dette fenomenet og hvordan det fungerer. Hva er fordelene med denne formen for bilkjøp, og hvordan foregår det egentlig?

Hva er egentlig leasing?

Mange mener at leasing er en slags leieavtale hvor du leier en bil hos bilforhandleren, men dette er altså ikke helt riktig. En leasingavtale innebærer at du inngår en avtale om en bil over en bestemt periode. I denne perioden er bilen din og det betyr kort og godt at du har ansvaret for den. Det betyr at du har ansvaret for at bilen holdes i stand slik en bil skal og bør, og det inkluderer servicer, vedlikehold samt at du dekker alle andre utgifter som forsikringer, årsavgifter og så videre.

Enkelt forklart så er det mer korrekt å si at leasing er en form for finansiering som er en ting midt i mellom finansiering med lån og leie. Utleieren av bilen kan være en finansinstitusjon, et forsikringsselskap eller en bank. Det er altså utleieren som her eiendomsretten til selve bilen, men det er du som har bruksrett.

Hvordan foregår en leasingavtale?

Kjøpe ny bil

Det er ingen tvil: det er morsomt å shoppe bil!

En leasingavtale er egentlig ikke så komplisert men den kan kanskje synes det hvis man ikke har innsikt i temaet. Det foregår, enkelt forklart på denne måten: La oss tenke oss at du har lyst til å kjøpe en bil du bestandig har drømt, kanskje en litt kostbar BMW eller noe slikt. Da er saken enkel og du stikker da innom din nærmeste forhandler av dette bilmerket, åpner døren og spaserer litt rundt i lokalet for å finne en bil som du kunne tenke deg. Du får tak i en selger og dere vil kanskje prate litt omkring pris på bilen, ekstrautstyr og annet. Du kan også bringe opp i samtalen at du egentlig ønsker å lease og du vil da få til svar at det naturligvis ikke er noe problem. Dere blir enige om en totalpris (inkludert hvor mye bilforhandleren skal kjøpe tilbake bilen for) og så vil selgeren høre med deg hvor stort innskudd du vil gjøre.

Et innskudd er noe som kan sammenlignes med den egenkapitalen du kan stille til rådighet når du skal ordne deg et tradisjonelt billån, og dette er noe som bilforhandlerne ofte krever når man skal privatlease. Innskuddet sørger for at du får en lavere månedlig kostnad og kan derfor være veldig greit. Innskuddet har du naturligvis muligheten til å skaffe deg gjennom et lån, og da kan en løsning som den Lånemäklaren tilbyr være grei.

Det som skjer nå er egentlig litt interessant og vi kan for så vidt holde oss til BMW. I praksis vil finansinstitusjonen BMW Financial Services kjøpe den aktuelle bilen av bilforhandleren før de ‘leie’ den ut til deg i den avtale periode. Som sagt har du bruksrett på bilen i denne perioden, men du vil samtidig også ha en plikt for å vedlikeholde den slik at den er i tilfredsstillende stand når den leveres tilbake. Du vil for eksempel i vognkortet se at det er BMW Financial Services som er eier av bilen. Når leasingperioden er over vil BMW Financial Services selge bilen tilbake til bilforhandler, som i sin tur igjen vil selge bilen ut på markedet igjen.

Dette er nokså enkelt forklart, men gir en god illustrasjon av hva leasing er for noe.

Så, hva er fordelen?

Det er flere fordeler med det å lease en bil, og en av de helt åpenbare er at man er sikret en helt ny bil som har det beste av sikkerhetsutstyr som måtte finnes på markedet. Dette er det mange som er opptatt av og hvis man bytter bil hvert tredje eller fjerde år er det åpenbart at leasing vil kunne lønne seg fremfor å finansiere på den vanlige måten.

Lease eller kjøpe

Det er klare fordeler ved å lease, men også ulemper.

Noe annet som er veldig greit med leasing er det faktum at man ikke binder opp noe kapital, og dette skal man ikke feie under en stol. Det vil med andre ord ikke dukke opp noe billån på selvangivelsen din og det er enkelt og greit fordi leasingavtalen er ordnet som en slags leiekontrakt. Du får altså en stor forutsigbarhet over dine månedlige kostnader samt at du slipper å ta opp et lån for å kjøpe bilen – med andre ord langt mindre arbeid.

Privatleasing, slik som vi har skissert det her passer aller best for deg som foretrekker å kjøre mye og som vet at du kommer til å skifte bil hver 3-4 år. Hvis du ikke har kapitalen som trenges for å kjøpe en ny bil, og det er dét du vil ha, så vil absolutt leasing være et alternativ som du burde vurdere.

Du kan lese mer inngående om leasing her og hvordan den kan lønne seg.

Finnes det ulemper?

Det finnes ulemper med alt her i livet, og det gjelder naturligvis også for leasing. Det kan være dyrt å lease men det kommer litt an på, og dette gjelder spesielt hvis for eksempel ditt bilbehov skulle endre seg i løpet av leasingperioden. Skulle du for eksempel få barn og behov for en større eller annerledes bil, en ny jobb eller noe slikt, så skal du være klar over at det kan komme til å koste en god del hvis du ønsker å avslutte leasingkontrakten før den er over.

Man skal også være klar over at det kan oppstå tvister når bilen leveres tilbake og da går det i bunn og grunn på hvordan tilstanden til bilen er. Det er derfor essensielt at du tar godt vare på bilen, vedlikeholder den, overholder serviceintervaller og holder den ren og pen. Det kan også være greit å ta en test på NAF før du leverer den inn. Når du inngår en kontrakt kan det også være smart at det benyttes en uhildet instans for å taksere bilen når den skal leveres tilbake.